Rosacea

Voeding speelt een belangrijke rol bij de behandeling van rosacea. Er zijn voedingsmiddelen die rosacea kunnen uitlokken en verergeren en er zijn voedingsmiddelen die de huid ondersteunen, waardoor de symptomen verminderen. 

Wat rosacea is en hoe het ontstaat leggen we uit in deze blog. Wil je meer weten over de rol van voeding en rosacea? Lees dan hieronder verder.

Directe triggers

Rosacea kan worden getriggerd door verschillende factoren, zowel direct als indirect. Directe triggers zijn onder andere temperatuurschommelingen, blootstelling aan zonlicht, hete dranken, alcohol, scherp en gekruid eten, intense lichamelijke activiteit, stress en emotionele reacties, zoals woede of angst. Al deze factoren kunnen leiden tot huidreacties, zoals roodheid en ontstekingen.

Indirecte triggers

Naast deze directe triggers is er ook een verband tussen rosacea en de gezondheid van de darmen. Een goede balans van het darmmicrobioom kan de conditie van de huid aanzienlijk verbeteren. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van wat je eet als je rosacea hebt.

Welke voedingsmiddelen kunnen rosacea verergeren?

Naast de bovengenoemde triggers kunnen bepaalde voedingsmiddelen de symptomen van rosacea verergeren. Het gaat dan met name om histaminerijke voedingsmiddelen, zoals aubergine, avocado, tomaten, spinazie, citrusvruchten, kaneel en koriander. 

Moet je deze voedingsmiddelen vermijden?

Niet per se. Iedereen reageert anders. Wat voor de één een trigger is, kan voor de ander geen probleem zijn. Ik zou ook niet zomaar hele voedingsgroepen vermijden, maar dit altijd onder begeleiding uitvoeren. Als je wilt kunnen we vanuit Huidkliniek Steijaert met je mee kijken.

Welke voedingsmiddelen kunnen helpen bij rosacea?

Hoewel er nog veel onderzoek gaande is naar het effect van voeding op rosacea, zijn er enkele voedingsmiddelen waarvan wordt gedacht dat ze gunstig kunnen zijn:

  • Een voedingspatroon rijk aan prebiotica en vezels kunnen de darmgezondheid bevorderen.
  • Voedingsstoffen zoals zink en omega 3-vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Dit kan gunstig zijn bij rosacea wat een ontstekingsaandoening is.
  • Probiotica, ofwel ‘goede’ bacteriën, kunnen het darmmicrobioom in balans brengen. Je vindt probiotica in voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, mis, kimchi en zuurkool. Wees voorzichtig met supplementen. Vraag hiervoor altijd advies van een deskundige. 

Advies van de huidspecialist

Helaas bestaat er geen one-size-fitts-all voedingspatroon voor rosacea. Iedereen reageert anders op voeding. Daarnaast wordt rosacea ook beïnvloed door erfelijke factoren en leefstijl. Naast onze huidproducten, behandelingen en leefstijladviezen, raden we onze klanten aan om een voedingsdagboek bij te houden waarin ze noteren wanneer hun rosacea klachten verergeren en wat ze die dag hebben gegeten en gedaan. Dit kan helpen om patronen te ontdekken die rosacea kunnen triggeren en welke voedingsstoffen missen in het belang van een gezonde huid.

Wil je graag meer informatie?

Plan een afspraak in of neem contact op voor de mogelijkheden, voor een gezonde stralende huid.

Inhoud

Zoeken

Kennisbank

Snel en makkelijk nieuwe huidproducten bestellen?

 O.a. Image Skincare, Environ & ZO Skincare? Ga naar onze webshop.