Vitamine K2

Om die vraag te kunnen beantwoorden, zou ik eerst de vraag “Wat doet vitamine K2 voor onze gezondheid?” aan de orde willen stellen.

Het belang van vitamine K2 voor sterke botten

Bij het ouder worden is het behoud van gezonde botten heel belangrijk. Daarvoor is calcium nodig. Om calcium in de botten te krijgen is vervoer van vitamine D3 uit de voeding naar die botten nodig en voor dat vervoer zorgt vitamine K2.

Waar zit vitamine K2 in?

In onze huidige westerse samenleving krijgen we te weinig vitamine K2 binnen. K2 zit bijvoorbeeld in kaas, eigeel, roomboter, orgaanvlees, kippenborst, salami en natto ( een Japans gerecht van gefermenteerde sojabonen). Japanners worden gezond oud, o.a. doordat ze via de natto voldoende K2 binnenkrijgen.

De gevolgen van calciumtekort in de botten en het belang van vitamine K2

Als de calcium onvoldoende in de botten terecht komt, gaat die zwerven en zich afzetten op andere plekken in het lichaam. Dan kan je last krijgen van tandsteen, hielspoor, frozen sholder en aderverkalking. Je botten worden brozer en je bloedvaten verharden. Er ontstaat een grotere kans op hart- en vaatziekten. Wat kan je doen? Voldoende melk drinken om sterkere botten te krijgen heeft geen zin als er onvoldoende vitamine K2 is om de calcium die in melk zit naar je botten te brengen. 

Helpt vitamine K2 tegen rimpels?

Een lang verhaal. Nu komen we terug op onze oorspronkelijke vraag: helpt vitamine K2 tegen rimpels? Het antwoord is ja.

We zien dat vrouwen met een lage botmassa meer rimpels hebben. Bovendien worden niet alleen de botten, maar ook de elasticiteit (via elastinevezels) en de stevigheid (via collageen) van de huid het slachtoffer van kalkafzetting. Gevolg is een slappe, rimpelige huid. Bij voldoende dagelijkse inname van de vitamines D3 en K2 wordt in twee jaar de rondzwervende calcium opgeruimd en zit alles op de plaats waar het hoort, in de botten.

Hetzelfde verhaal geldt eigenlijk voor vitamine A, die ook alleen goed kan functioneren als er voldoende K2 aanwezig is.  Vitamine K2 geeft de huidcellen meer energie en ontkalkt de fijnste haarvaten. De vaten versoepelen en voorzien de huid van zuurstof en voeding. Vitamine A stimuleert het delen van de huidcellen en de productie van collageen. Een gezondere, jongere huid wordt zichtbaar. En dat is wat we willen….toch?

Inhoud

Zoeken

Kennisbank

Snel en makkelijk nieuwe huidproducten bestellen?

 O.a. Image Skincare, Environ & ZO Skincare? Ga naar onze webshop.