Collageen is tegenwoordig overal – van huidverzorgingsroutines tot voedingssupplementen. Maar is het slechts een trend, of is het echt onmisbaar voor onze gezondheid en welzijn? Laten we eens dieper duiken in wat collageen precies is, en waarom het zo belangrijk kan zijn voor ons lichaam.

Wat is Collageen eigenlijk?

Het is een belangrijk soort eiwit in ons lijf dat vooral te vinden is in de huid, het bot, de pezen, het ligament en zelfs in onze haren en nagels; Het werkt als een bindmiddel dat letterlijk alles bij elkaar houdt. Omdat er 28 types zijn die zeer divers zijn, spelen type 1 en 3 vooral een grote rol in hoe sterk en solide onze huid is. Het is dus meer dan alleen maar iets voor de schoonheid; het is van vitaal belang voor onze structurele integriteit.

De onvermijdelijke daling

Na je 25e begint de productie van collageen in je lichaam af te nemen, met ongeveer 1% per jaar, en dit proces versnelt na je 40e. Factoren zoals UV-straling, roken en zelfs het blauwe licht van onze schermen kunnen deze afname verder versnellen, wat leidt tot slapper bindweefsel, de eerste fijne lijntjes en uiteindelijk rimpels.

Collageen & je darmen

Een interessant feit is dat collageen ook enorm belangrijk is voor de gezondheid van onze darmen. Dit kan verklaren waarom sommige mensen direct verbeteringen in hun huid zien bij het nemen van collageensupplementen, terwijl het bij anderen meer tijd kost. Het herstel begint van binnen uit; eerst de darmen, dan pas de huid.

Kip, rund of vis?

Wanneer je kiest voor een collageensupplement, kom je voor de keuze te staan tussen kip, rund of vis. Rund en viscollageen zijn het populairst, maar viscollageen lijkt het meest op ons eigen collageen en wordt het beste opgenomen. Het collageen uit kip, voornamelijk type 2, is vooral effectief voor de gewrichten, maar minder voor de huid.

Vitamine C: De sleutel tot succes

Zonder vitamine C geen collageen. Vitamine C speelt een essentiële rol in het aanmaakproces van collageenvezels. Vooral rokers en mensen die veel suiker consumeren, moeten extra letten op hun vitamine C-inname, omdat deze gewoonten het collageengehalte kunnen verlagen.

De drie fases van Collageenverbetering

  • Fase 1: Het toevoegen van bouwstenen zoals omega 3, collageen en hyaluronzuur aan het lichaam.
  • Fase 2: Het oude, minder kwalitatieve collageen afbreken om ruimte te maken voor nieuw en beter collageen. Technieken zoals bindweefselmassage of microneedling kunnen hierbij helpen.
  • Fase 3: Het zichtbaar worden van het nieuwe, verbeterde collageen in de huid.

Geknipt Collageen: de kracht van hydrolyse

Gehydroliseerd collageen, of ‘geknipt’ collageen, is het meest effectief voor onze huid. Dit proces zorgt ervoor dat het collageen in de juiste kleine stukjes wordt gesneden, waardoor het lichaam het gemakkelijk kan herkennen en gebruiken.

Hyaluronzuur: Een perfecte partner

Hyaluronzuur en collageen zijn een perfect duo. Hyaluronzuur houdt tot wel 1000 keer zijn gewicht in water vast, wat zorgt voor een gehydrateerde, soepele en veerkrachtige huid. Samen vormen ze de ideale combinatie voor een stralende huid.

Een must voor huidverbetering

Als je streeft naar het verbeteren van je huid of je wilt beginnen met behandelingen die gericht zijn op huidverbetering, en je wilt je lichaam en huid voorzien van de juiste bouwstenen, dan is een goed collageensupplement absoluut onmisbaar.

Inhoud

Zoeken

Kennisbank

Snel en makkelijk nieuwe huidproducten bestellen?

 O.a. Image Skincare, Environ & ZO Skincare? Ga naar onze webshop.