Wat kan ik doen tegen mijn droge, trekkerige huid in de winter?

We kennen het nare gevoel allemaal: die trekkerige, droge huid in de winter. Hoe komt dat en wat kun je ertegen doen?

Waarom droogt je huid ‘s winters uit? Minder talg en meer warmte binnenshuis

Vergelijk je huid met een huis: de dakpannen blijven op hun plaats door cement, je hebt geen last van lekkage en het blijft lekker warm binnen. Talg is het cement van onze opperhuidcellen die dakpansgewijs op de huid liggen en een natuurlijke bescherming bieden. Bij te weinig talg krijg je ‘lekkage’ en valt de bescherming tegen de buitenwereld weg, het vocht dat de huid aanmaakt verdampt. In de winter is de luchtvochtigheid lager en als het daarbij ook nog waait, wordt het vocht in de huid geabsorbeerd. Zodra de temperatuur onder de 8 graden is, gaat de huid minder talg aanmaken. Daarom glimt een vette huid minder in de winter. Heb je van nature al een wat droge huid dan zijn de gevolgen wel heel vervelend: je krijgt een droge, trekkerige huid en je hebt last van jeuk, roodheid, grauwheid en schilfers. Nog een oorzaak is de droge warmte binnenshuis. Ook zijn we geneigd om in de winter te lang en te heet te douchen, waardoor de huid nog meer uitdroogt.

Welke producten helpen tegen een droge huid? Crèmes met vitamine A en hyaluronzuur

Over welke crème geschikt is tegen een droge huid lopen de meningen uiteen. Je bent geneigd om dikke volle crèmes te gebruiken, maar dit raden wij bij Huidkliniek Steijaert af. Een rijke wintercrème kan de huid nog droger maken, omdat de huid een verkeerd signaal krijgt. De huid interpreteert de crème als zijn natuurlijke beschermlaag en ziet de noodzaak niet meer om die zelf te maken. Daardoor wordt de huid nog droger en belandt in een vicieuze cirkel. Onze filosofie is de huid te versterken en zo de eigen huidweerstand te stimuleren. De huid is in staat zijn eigen natuurlijke beschermlaag te verbeteren. Crèmes met vitamine A helpen de cellen beter te functioneren, zodat de talgproductie op een normaal niveau blijft.

Producten met hyaluronzuur zorgen voor een betere vochtbalans. Hyaluronzuur kan 1000 keer zijn eigen gewicht aan vocht vasthouden. Drink wel genoeg water, anders valt er weinig vast te houden!

Een reiniging op basis van olie respecteert de natuurlijke beschermlaag van de huid en helpt zelfs bij het herstel. Gebruik parfumvrije producten.

Welke activiteiten zijn goed tegen een droge huid? Sport en beweging

Regelmatig bewegen zorgt voor een betere conditie van je huid. Je stimuleert de bloedcirculatie, waardoor de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen verbetert. De huidcellen gebruiken voeding zoals eiwitten en vetten om zich te delen en de huidbarrière te versterken.

Ook zorgt regelmatig sporten voor meer collageenaanmaak in de huid. Dat maakt de huid steviger.

Heeft voeding invloed op een droge huid? Gebruik de juiste vetten en vitamines

Door de juiste voeding kun je de huid voeden en beschermen. Met crèmes kun je de huid niet voeden, hooguit beschermen. Je kunt smeren wat je wilt, maar een droge huid moet je op de eerste plaats van binnenuit voeden. Daarvoor hebben wij tips!

  • Avocado bevat de juiste vetten die je huid minder droog maken en de belangrijke huidvitamines C en E. De antioxydanten zorgen ervoor dat de energietoevoer naar de cellen optimaal blijft.
  • Walnoten zijn een goede bron van omega 3 vetzuren. Uit onderzoek is gebleken dat deze vetten helpen bij een droge schilferige huid.
  • Vochtrijke groenten en fruit zoals komkommer, courgette, bleekselderij, watermeloen en aardbeien bevatten de goede vitamines en vocht.
  • Vette, wildgevangen vis, bijvoorbeeld zalm en haring hebben ook het omega 3 effect.
  • Kippenlever, kabeljauwlever en levertraan bevatten vitamine A die niet door het lichaam hoeft te worden omgezet. Een tekort aan Vitamine A kan een droge schilferige huid veroorzaken. Voldoende zink zorgt voor een goede vitamine A-opname.
  • Onder andere paprika, kiwi, boerenkool en broccoli zitten vol met vitamine C. Vitamine C is niet alleen essentieel bij de aanmaak van collageen, een tekort eraan kan ervoor zorgen dat je huid gemakkelijk vocht laat ontsnappen, waardoor uitdroging optreedt.
  • Water! We zijn geneigd in de winter te weinig water te drinken, terwijl we het juist dan het hardst nodig hebben voor een goede vochtbalans.

Bij Huidkliniek Steijaert werken we met hoogwaardige omega 3 producten. De ervaring leert dat omega 3 onmisbaar is voor een gezonde huid. Lees voor meer informatie de blog: ”Is visolie goed voor mijn huid?” Of bekijk de vlog van Charlotte.

Voor persoonlijk advies ben je altijd van harte welkom bij Huidkliniek Steijaert

Inhoud

Zoeken

Kennisbank

Snel en makkelijk nieuwe huidproducten bestellen?

 O.a. Image Skincare, Environ & ZO Skincare? Ga naar onze webshop.