Waar moet ik op letten bij een zonbeschermingsmiddel

Zonnen is heerlijk ……. maar PAS OP!!!

In de zon loopt je huid groot risico, dat weten we inmiddels allemaal wel. Dus is de vraag: hoe kunnen we genieten van de zon en onszelf goed beschermen?

Welke soorten zonbeschermingsmiddelen zijn er?

We maken onderscheid tussen chemische en fysische zonbescherming

Fysische filters werken meteen als je ze aanbrengt en ze breken in de zon niet af.

Deze filters vormen een schildje dat de zonnestralen terugkaatst. Fysische filters bestaan uit natuurlijke mineralen, zinkoxide en vaak ook titanium dioxide. Ze bieden een goede bescherming tegen de zon met slechts weinig problemen voor de gezondheid. Zinkoxide beschermt goed tegen UVA- en UVBstralen. Titanium dioxide doet dat wat minder, maar altijd nog veel beter dan andere ingrediënten. Fysische filters blijven op de huid liggen zodat er een waasje achterblijft. Dat wordt wel als een nadeel ervaren, maar het voordeel ervan is dat het niet door de huid wordt opgenomen. Om dit waasje tegen te gaan worden de mineralen ‘geknipt’ tot zogenoemde nanodeeltjes. Uit onderzoek is gebleken dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen. Dit filter is met name geschikt voor de gevoelige huid omdat het geen huidirritatie veroorzaakt. Omdat het wat op de huid ligt, is het belangrijk regelmatig bij te smeren.

Chemische filters worden makkelijk opgenomen door de huid, maar pas 30 minuten na het aanbrengen werken ze. Allerlei chemische stoffen vormen de ingrediënten die worden gebruikt in chemische filters. Deze filters trekken in de huid en absorberen UV-straling. Het nadeel hiervan is dat er huidirritatie kan ontstaan. De genoemde stoffen dringen door tot in de bloedbaan en verstoren de hormoonhuishouding. Chemische filters beschermen je alleen tegen UVB. Chemische filters zijn goedkoop en comfortabel omdat ze goed smeren en in de huid dringen.

Ons advies: gebruik fysische filters.

Hoe lang werkt een zonbeschermingsmiddel?

Belangrijk om te weten is dat een hogere factor niet langer werkt, maar wel beter! De factor wordt bepaald door hoe goed een product de huid beschermt. Een hogere factor absorbeert meer UVB-straling en geeft dus de beste bescherming. Houd bij je keuze rekening met je huidtype en de UV- index en de hoeveelheid die je gebruikt.

Ons advies: gebruik minimaal factor 30 en smeer minimaal om de twee uur bij. Bij hele hoge UV-straling moet het nog vaker. Op de verpakking mag niet meer staan dat het product de hele dag werkt, want dat is echt onmogelijk. Gewoon smeren, smeren en nog eens smeren!

Waarom is de kwaliteit van een zonnebrandmiddel zo belangrijk?

Om je goed te beschermen heb je veel zonnebrandmiddel nodig. Het is belangrijk dat het product veilig is en niet leidt tot allergieën. Het moet optimaal beschermen. Realiseer je, dat je huid je grootste orgaan is. Het zonnebrandmiddel moet op de huid blijven liggen en niet opgenomen worden. Onder invloed van warmte en zon veranderen de werkzame stoffen, dat moet niet ín de huid gebeuren.

Is de zonnebank echt zo slecht?

Ja, een kwartier onder de zonnebank is even schadelijk als de hele dag onbeschermd zonnen, volgens dermatoloog Jorrit Terra. De straling in de zonnebank is 5% UVB en 95% UVA. UVA gaat dieper de huid in en je verbrandt er niet door, dus word je niet gewaarschuwd. Ben je onder ongeveer 35 jaar, dan loop je extra risico, omdat je huid dan nog extra gevoelig is. Het KWF adviseert om niet meer dan 10 keer per jaar onder de zonnebank te gaan.

Ons advies is: doe het helemaal niet.

Waarom veroudert je huid door het zonnen?

UVB zorgt voor aanmaak van vitamine D, wat goed is, maar ook voor verbranding van de huid. Verbranding is een ontstekingsreactie waarbij er gevaarlijke vrije radicalen kunnen ontstaan die schade veroorzaken. Het gevolg is verlies van elastine en collageen. De huid wil zichzelf beschermen voor schade door pigment te vormen en te verdikken. Mensen die niet verbranden lopen net zo goed risico. Glas houdt UVB tegen.

UVA gaat dieper de huid in dan UVB, zelfs tot in de cellen van de lederhuid. De DNA-schade die kan ontstaan zorgt voor meer kans op snelle huidveroudering. Deze straling kan bovendien huidkanker veroorzaken. UVA dringt door wolken en glas heen.

UVC wordt door de ozonlaag tegengehouden.

INFRAROOD zit ook in het zonlicht, het is onzichtbaar en de langere golflengtes veroorzaken meer vrije radicalen in de huid en afbraak van collageen.

Waarom moet je je beschermen tegen HEV-licht?

Wat is HEV eigenlijk? Deze afkorting staat voor ‘high energy visible’. HEV licht, ‘blauw licht’, is dus het zichtbare licht dat altijd en overal aanwezig is. Het wordt verspreid door de zon, fluorescerend en LED licht, smartphones, computers en tablets.

HEV licht is verraderlijk, de schade die het toebrengt is niet direct zichtbaar. HEV dringt dieper door dan UVB en UVA en heeft invloed op de langere termijn. Denk aan slechte weerstand van de huid, collageenverlies, pigmentvlekken en rimpelvorming. Uit onderzoeken is gebleken dat regelmatige blootstelling aan HEV-licht vroegtijdige huidveroudering en zelfs kanker kan veroorzaken.

Bij huidkliniek Steijaert werken we met de medische zonbeschermingsproducten van het merk ZO.

Alle producten van ZO sun protection bieden bescherming tegen UVA, UVB, INFRAROOD en HEV. Ook onze prachtige minerale make-up lijn Colorescience beschermt de huid tegen al deze vormen van straling. De producten zijn natuurlijk en veilig. Kom gerust langs voor een goed advies!

Hoe kan voeding de huid beschermen tegen de zon?

Bescherming van binnenuit is heel goed mogelijk. Kleurrijke groenten en fruit bevatten veel water en antioxydanten. Deze bestrijden vrije radicalen waardoor we huidschade kunnen voorkomen.

Granaatappel, spinazie, broccoli, bessen, groene thee (matcha)….het helpt en is nog lekker ook. Met name druivenpitextract beschermt tegen infraroodstraling. Eieren beschermen de huid door de aanwezigheid van lecithine.

Bij huidkliniek Steijaert gebruiken we supplementen van Laviesage die speciaal ontwikkeld zijn om de huid te beschermen.

SKIN PROTECT: krachtige antioxydanten om de cellen te beschermen. Dit product vermindert de schadelijke effect van zonlicht op basis van extracten en kleurstoffen die planten gebruiken om zichzelf tegen zonlicht te beschermen.

SKIN BALANCE: een huidproduct dat bestaat uit zeer zuivere vis en krill olie. Visolie heeft een beschermend effect tegen zonnebrand. Hoe meer visolie, hoe trager de verbranding.

Deze twee producten zijn ideaal voor mensen met zonneallergie.

Inhoud

Zoeken

Kennisbank

Snel en makkelijk nieuwe huidproducten bestellen?

 O.a. Image Skincare, Environ & ZO Skincare? Ga naar onze webshop.