Is vaseline goed voor mijn huid

Vaseline, ook wel paraffine genoemd heeft de naam goed te werken voor de huid. Maar klopt dat ook?

Werkt vaseline goed voor de droge huid?

Vaseline is een bijproduct van aardolie, dat zwarte spul dat uit de grond komt. Andere namen ervoor zijn petroleum, minerale olie of paraffine. Het lijkt wel een beetje vreemd… aardolie op je gezicht smeren.

Vaseline wordt gebruikt om een droge, gebarsten huid te hydrateren. Het gaat inderdaad vochtverlies tegen door het vocht vast te houden in de huid. Bovendien voelt het prettig en zacht aan. Het is ook nog eens goedkoop en reukloos.

Helaas is dit hydrateren en verzachten een illusie. Precies het tegenovergestelde gebeurt.

De vaseline sluit de buitenste laag van de huid af en laat een waterdichte barrière achter. De poriën worden geblokkeerd en van hydratatie kan geen sprake zijn. Smeren met vaseline belemmert de huid in haar belangrijke functies, namelijk de opbouw en versterking van het immuunsysteem en het herstel van de cellen.  Kort gezegd: de huid wordt door vaseline alleen maar droger.

Is vaseline goed tegen rimpels?

Door de afsluiting van de huid wordt de huidstofwisseling vertraagd. Dat houdt in dat de cellen in de lederhuid (de levende laag van de huid) lui worden. Deze cellen produceren collageen(eiwit) voor de stevigheid van de huid, elastine voor de elasticiteit en hyaluronzuur voor de vochtaanmaak. Luie cellen maken onvoldoende van deze stoffen aan, waardoor de huid juist sneller veroudert.

Is vaseline een goede moisturizer?

Vaseline doet niets voor je huid behalve totaal afsluiten. Er ontstaat een onnatuurlijk vochtlaagje over de huid heen. De huid wordt als het ware verstikt. De gevoelige huid – dus ook babybilletjes! – doe je geen plezier met dit vetlaagje. Het gevolg is een nog drogere huid daaronder.

Werkt vaseline goed bij puistjes?

Zeker niet! Vaseline zal acne niet verbeteren, maar kan deze huidaandoening wel veroorzaken. Wil je acne wel verbeteren? Onderga dan een acne behandeling.

Kan het gebruik van vaseline nare gevolgen hebben?

Gebruik je vaseline dagelijks, dan kun je een paraffineverslaving ontwikkelen. De cellen worden steeds luier en maken steeds minder huidvetten aan. Gevolg: de huid wordt droger en droger. Denk eens aan ons bekende Labello, hoeveel mensen zijn daar niet aan verslaafd. Labello bestaat voor het grootste deel uit vaseline. En maar smeren….ben je niet op tijd, dan ontstaan er velletjes en nog meer ellende.

Op de langere termijn moet je meer en meer smeren om ervoor te zorgen dat je huid geen trekkerig gevoel geeft. Op het moment dat je stopt met vaseline gebruiken, gaat de huid zeer droog aanvoelen. Dit kan weken duren totdat de paraffine is uitgewerkt. Wanneer de huid verlost (afgekickt) is van deze kunstmatige paraffine blokkade, herstelt zij zichzelf, ondersteund met de juiste producten.

Kan je vaseline soms wel gebruiken?

In uiterste nood kan vaseline een tijdelijk hulpmiddel zijn, maar geen oplossing.  Denk daarbij aan rode eczeemplekken die extreme jeuk veroorzaken.

Ga je op wintersport en is het extreem koud, breng dan een voedende crème aan met daar overheen vaseline.

Is er een alternatief voor vaseline?

Het is nu wel duidelijk: vaseline moet je niet dagelijks gebruiken! Een heel goed alternatief zijn kokosolie en jojoba olie. Jojoba olie werkt herstellend bij een beschadigde huid. Jojoba olie legt een beschermlaagje op de huid maar sluit de huid niet af. Bovendien werkt het ontstekingsremmend. Beter nog zijn producten die de huid stimuleren in plaats van haar dicht te smeren, in onze webshop kun je zulke producten vinden. Kijk bij de aanschaf van een crème goed op de ingrediëntenlijst of die vaseline/paraffine bevat. Goed om te weten: het ingrediënt dat als eerste vermeld staat zit er het meest in, het ingrediënt dat als laatste vermeld staat het minst.

Informatie nodig? Neem contact met ons op voor een kosteloos en vrijblijvend advies.

Inhoud

Zoeken

Kennisbank

Snel en makkelijk nieuwe huidproducten bestellen?

 O.a. Image Skincare, Environ & ZO Skincare? Ga naar onze webshop.