Collageen creme
Je kunt er niet meer omheen. Collageen is een veelbesproken beautyingrediënt. Bij de drogist, op televisie en social media wordt veel reclame gemaakt voor dit ingrediënt. Het resultaat belooft nogal wat: minder rimpels! Maar de grote vraag is of het ook echt zo ‘simpel’ werkt. Laten we eens kijken naar collageen crème en collageen supplementen en of deze écht werken.

Wat is collageen?

Collageen is een belangrijk eiwit in het lichaam. Naast de huid bestaan ook je botten, pezen, banden, haren en nagels uit collageen.

De huid bestaat voor een groot gedeelte uit collageen type 1 en 3. Het zorgt voor stevigheid in de huid. Naast collageen is elastine een belangrijk eiwit voor de veerkracht en elasticiteit van de huid. Vanaf je 25ste neemt de natuurlijke collageenproductie af met een snelheid van 1% per jaar. Na je 40ste wordt dit proces versneld. Externe factoren, zoals uv-straling, roken, suiker en het licht van beeldschermen kunnen dit proces versnellen. Het bindweefsel wordt slapper, de eerste fijne lijntjes ontstaan en op latere leeftijd krijg je rimpels.

Welke collageenvorm zit er in een crème?

Collageen in je dagcrème of serum is de trend van dit moment. De meeste leveranciers maken gebruik van collageen die afkomstig is van runderen, varkens of vis. Met name marine collageen (afkomstig van vis) wordt veel gebruikt, omdat dit het meest lijkt op het collageen die van nature bij mensen voorkomt.

Werkt collageen crème tegen rimpels?

Collageen crème werkt niet tegen rimpels. Er is geen bewijs dat het werkt en het collageenmolecuul is te groot om door de huidlagen door te dringen in de bindweefsellaag.

Hoe werkt collageen poeder?

De laatste tijd verschijnen steeds meer onderzoeken naar de werking van zogenoemd gehydrolyseerd collageen om in te nemen. Meestal is dit in de vorm van collageen poeder die je kunt toevoegen aan thee, koffie of een smoothie. Collageen poeder is ‘geknipt’ in kleine stukjes die peptiden worden genoemd. Het voordeel hiervan is dat het beter door de huidcellen wordt opgenomen. Na een tijdje zul je vermindering zien van lijntjes en rimpels en een toename van elasticiteit en hydratatie.

Welke ingrediënten stimuleren collageenproductie?

Ingrediënten waarvan we weten dat die onmisbaar zijn voor een goede collageenproductie zijn vitamine A, C en peptiden. Van vitamine A in huidverzorging is de herstellende werking aangetoond. Deze vitamine stimuleert de aanmaak van hyaluronzuur, waardoor de huid beter vocht vasthoudt. Vitamine A stimuleert bovendien de aanmaak van gezond collageen en elastine. Hierdoor vervagen rimpels en wordt de huid steviger. Bij vitamine A is het wel extra belangrijk dat de juiste kwaliteit en hoeveelheid worden gebruikt. Vitamine C is een onmisbaar krachtige antioxidant met een beschermende werking en zorgt net als vitamine A voor een stevige huid. Wanneer je de vitaminen combineert, heeft dit een versterkende werking. Peptiden zoals tetrapeptide en tripeptide kunnen de hoeveelheid collageen verhogen en fijne lijntjes verminderen. Dit is ook uit onderzoek gebleken.

Ga preventieve afbraak tegen met uv-bescherming!

Naast stimulerende en herstellende producten kun je ook preventief de afbraak van collageen remmen door elke dag een product met goed daglichtfilter te gebruiken. Bij Steijaert gebruiken we producten die naast een beschermende werking tegen UV-A en UV-B ook antioxidanten bevatten. Daarnaast is een bijkomend voordeel dat onze daglichtbeschermers met name op basis van minerale basis zijn.

Inhoud

Zoeken

Kennisbank

Snel en makkelijk nieuwe huidproducten bestellen?

 O.a. Image Skincare, Environ & ZO Skincare? Ga naar onze webshop.