Help! Puistjes na de zomer

We horen ze vaak, klachten over meer puistjes na de zomer. Hier beantwoorden we de belangrijkste vragen daarover.

Waarom heb ik na de zomer zoveel last van acne?

Het lijkt tijdens de zomervakantie wel alsof de huid beter wordt en minder acne vertoont. Maar juist na die tijd krijg ik weer meer puistjes, hoe kan dat? Inderdaad is de acne-bacterie minder actief omdat hij niet tegen UV-straling kan. De huid droogt uit en glimt minder na het zonnen. Dus lijkt het wel alsof zon en zee genezend werken. Maar de huid maakt juist meer talg aan als reactie op het uitdrogen door de zon. Bovendien wordt de huid dikker om beschermd te zijn tegen de UV-straling. Na de zomer verdunt de huid weer en die opgehoopte (witte) talg wordt extra zichtbaar. Er kan een explosie van puistjes plaatsvinden.

Hoe kan het dat mijn huid beter lijkt tijdens de zomer?

De huid verdikt dus, ontstekingen zijn minder zichtbaar, de huid glimt minder en doordat we gebruind zijn lijken de puistjes minder heftig. Bovendien kan acne met stress te maken hebben en tijdens onze vakantie hebben we daar minder of geen last van. Acne vermindert niet door de zon, dat is maar schijn (!).

Zonnen is dus niet goed tegen acne?

Dat klopt, integendeel: UV-straling is zeer schadelijk voor de huid! Mocht je toch in de zon komen, wat natuurlijk prettig en bovendien onvermijdelijk is, kies dan een goed beschermende crème.

Welke zonnebrandcrème is geschikt voor de acne-huid?

Er bestaan chemische en fysische zonnebrandcrèmes (zie voor meer uitleg hierover mijn blog over Zonbescherming). De chemische middelen raad ik af, omdat ze de huid verstoppen. Ze absorberen het zonlicht, er ontstaat dan te veel warmte-energie en dat kan weer puistjes opleveren. Chemische crèmes zijn ook vetter en zwaarder, wat problemen kan geven. Kies dus een fysische crème die het zonlicht weerkaatst, niet teveel in de huid gaat en geen verstopping veroorzaakt.

Wat kan ik doen om mijn huid te laten herstellen van de verergerde acne?

  • Reinig in elk geval iedere avond de huid grondig.
  • Scrub regelmatig om de dode cellen te verwijderen.
  • Gebruik tijdens, maar ook na de vakantie een goede zonnebrandcrème.
  • Vraag advies bij Huidkliniek Steijaert. Wij werken met verschillende peelings en microdermabrasie.

Neem gerust contact op!

Inhoud

Zoeken

Kennisbank

Rosacea

Rosacea, de oorzaak en de behandeling

Rosacea is een huidaandoening waarbij roodheid en ontstekingen in het gezicht zichtbaar zijn. Het ontstaat met name bij vrouwen tussen de 25 en 60 jaar. Hoe mensen rosacea ervaren wisselt per persoon. De een heeft meer last van de roodheid en warmte in de huid en bij de ander staan de ontstekingen meer op de voorgrond. Sommige mensen ervaren ook jeuk op de huid en bij de ogen.

Lees meer »
Minerale make up

Waarom zou je overstappen op minerale make-up

Veel klanten komen bij ons in de huidkliniek voor het verbeteren van de huid. We starten de behandeling (bijna) altijd van binnenuit. Aanvullend hierop gebruiken we cosmedische producten. Door zowel van binnenuit als van buitenaf met de huid aan de slag te gaan, zien we al binnen korte tijd zichtbare huidverbetering.

Lees meer »

Snel en makkelijk nieuwe huidproducten bestellen?

 O.a. Image Skincare, Environ & ZO Skincare? Ga naar onze webshop.

Doe de gratis huidcheck!

De eerste stap naar huidverbetering is het bepalen van de klachten. Door te kijken naar de klachten, kunnen we bepalen waar je huid behoefte aan heeft. Dan kunnen wij een behandelplan voor je samenstellen. Doe de gratis huidcheck. Stuur ons een foto van de probleemzone. Wij beoordelen deze en geven je een gratis advies.